lutego 13, 2019

Wegetariański, zdrowy pasztet z czerwonej soczewicy 💚💛💜😋


Poznaj mój przepis na wegetariański, zdrowy pasztet z czerwonej soczewicy 💗
 
Muszę podzielić się z Wami moim wczorajszym przepisem na wegański pasztet z czerwonej soczewicy 💗 Jest to mój pierwszy domowy pasztet, lecz wyszedł idealnie 😋 

Składniki:
1,5 szklanki czerwonej soczewicy suchej
3 marchewki
4-5 sztuk selera naciowego
2 cebule
szklanka słonecznika
3/4 szklanki płatków owsianych
Olej do posmarowania blachy (użyłam oleju awokado)
Przyprawy: Majeranek, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz ziołowy, tymianek, papryka słodka

Wykonanie:
Łatwizna 😏
Soczewicę gotuję we wodzie z solą/bulionie, dorzucam ziele angielskie, liść laurowy.
Wody wlewam tyle aby soczewica stanowiła 3/4 objętości a woda 1/4.

Gotujemy aż do wchłonięcia wody przez soczewicę - robi się lekka papka (ok. 25 minut).

 Słonecznik zalewam wrzątkiem i zostawiam na 10 minut, później wylewam z niego wodę. 

Cebulę podsmażam na suchej patelni, dodaję marchew, seler i przyprawiam. Duszę mieszankę przez ok. 15 minut (dolewam wody w trakcie aby się nie spaliło). 

Do rozgotowanej soczewicy wrzucam warzywa, słonecznik i przyprawiam.
Gotuję tak długo aż cała woda wyparuje. Na koniec dodaje płatki owsiane i zostawiam na ogniu przez kilka minut. 

Dodaję zioła i resztę przypraw. 
Tutaj możecie kombinować, dodać np. szczypiorek, pietruszkę, cokolwiek lubicie.

Piekarnik nagrzewam do 180 stopni.

Blachę do pieczenia (moja jest z Pepco :) smaruję olejem aby pasztet nie przywarł.
Wlewam masę i lekko ją uklepuje aby nie było w niej za dużo powietrza.
Mój pasztet posypałam dynią, ale możecie posypać np. sezamem, migdałami...pełna dowolność 😖
Pasztet pieczemy ok. 1 godziny, do momentu aż wierzch będzie chrupiący.


❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤



Mam nadzieję, że u Was pasztet będzie równie pyszny 😋 Naprawdę smakuje obłędnie 😊💜

Pasztet jest idealny na chleb, wafle suche, jako dodatek do warzyw, kaszy.... kombinacji jest sporo!

Pamiętajcie aby dzisiaj dużo się uśmiechać! 😆

1 komentarz:

  1. Uwielbiam wegańskie pasztety. Kiedyś robiłam z przepisu z Jadłonomii i wyszedł przepyszny :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz ! Jeśli masz pytanie... napisz - odpowiem :)

Jeśli obserwujesz... powiadom mnie ;) zajrzę chętnie do Ciebie ;)

Copyright © 2016 Naliex , Blogger