lutego 21, 2019

Ciasto Rafello na biszkopcie 馃嵃

Raffaello - kto go nie uwielbia?


Ciasto jest niezwykle proste chocia偶 troch臋 czasu zajmuje.

Najpierw robimy biszkopt. Sk艂adniki:
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki m膮ki pszennej (u偶y艂am tortowej)
  • 1/4 szklanki m膮ki ziemniaczanej (u偶y艂am budy艅)
馃嵃馃嵃馃嵃馃嵃馃嵃馃嵃馃嵃馃嵃馃嵃馃嵃馃嵃馃嵃馃嵃馃嵃馃嵃馃嵃馃嵃馃嵃
Sk艂adniki powinny by膰 w temperaturze pokojowej. 
M膮k臋 nale偶y przesia膰 aby nie by艂o grudek.
Bia艂ka oddzieli膰 od 偶贸艂tek oraz ubi膰 na sztywn膮 pian臋.
Pod koniec ubijania  doda艂am po 艂y偶ce cukru ca艂y czas ubijaj膮c.
Na koniec doda艂am 偶贸艂tka i ca艂y czas ubijam.
Do masy dodaj臋 przesian膮 m膮k臋 i mieszkam delikatnie drewnian膮 艂opatk膮.
Je偶eli u偶ywasz blaszanej tortownicy - wysmaruj膮 j膮 t艂uszczem lub wy艂贸偶 papierem do pieczenia.
Ja piek艂am w silikonowej, co znacznie u艂atwia mi prac臋.
Biszkopt nale偶y piec w temperaturze 160 - 170潞C przez oko艂o 35 - 40 minut. W mi臋dzy czasie sprawdzamy metod膮 ''suchego patyczka'' czy ciasto jest gotowe.
Wa偶ny element :) Gor膮ce ciasto wyj膮膰 z piekarnika, z wysoko艣ci oko艂o 30 cm upu艣ci膰 je (w formie) na pod艂og臋. Pozostawiamy do ca艂kowitego ostygni臋cia.

Krem, co艣 pysznego 馃構
  • mas艂o 1 kostka
  • czekolada bia艂a 200g - 2 tabliczki
  • szklanka do p贸艂tora wi贸rk贸w kokosowych
  • 2-4 艂y偶ki mleka (opcjonalnie)
 馃嵃馃嵃馃嵃馃嵃馃嵃馃嵃馃嵃馃嵃馃嵃馃嵃馃嵃馃嵃馃嵃馃嵃馃嵃馃嵃馃嵃馃嵃

Rozpuszczam kostk臋 mas艂a na k膮pieli wodnej, dodaj臋 2 tabliczki bia艂ej czekolady i mieszam a偶 do uzyskania jednolitej masy.
Je偶eli chcesz, mo偶esz doda膰 cukru. Ja doda艂am ca艂e opakowanie cukru waniliowego.
Na koniec dodaj臋 szklank臋 wi贸rk贸w kokosowych.
Je偶eli masa jest g臋sta, dolewam troch臋 mleka 3,2% i mieszam.
Masa musi wystygn膮膰, wtedy g臋stnieje i daje si臋 j膮 rozsmarowa膰.
Mo偶esz wstawi膰 j膮 do lod贸wki czy zamra偶alnika aby st臋偶a艂a.

Biszkopt przekrawam na dwie cz臋艣ci i skraplam likierem kokosowym (mo偶na np. wod膮 z cytryn膮). Wtedy biszkopt nie jest suchy. Smaruje 艣rodek po艂ow膮 masy a drug膮 po艂ow臋 kolejn膮 cz臋艣ci膮 masy.


Wiem, 偶e to nie Raffaello ale doda艂am od siebie kawa艂ki czekolady z karmelem i s艂one orzechy na wierzch :) Ca艂o艣膰 musi posta膰 w lod贸wce 3-4h :) SMACZNEGO 馃槆馃槒
馃崼馃崼馃崼馃崼馃崼馃崼馃崼馃崼馃崼馃崼


1 komentarz:

Dzi臋kuj臋 za komentarz ! Je艣li masz pytanie... napisz - odpowiem :)

Je艣li obserwujesz... powiadom mnie ;) zajrz臋 ch臋tnie do Ciebie ;)

Copyright © 2016 Naliex , Blogger