Polecam moją szafę :) http://szafa.pl/profil/naliex
Jogurty 0%
Nie należy zapominać, że słowo „light”, „lekki”, oraz „fit” to często wykorzystywane przez producentów preteksty do podnoszenia cen, z czym nie musi iść w parze rzeczywista dietetyczność, czy lekkość produktu.
Gdy ograniczamy :
- Cukier – zmniejszenie ilości tego składnika równa się zwiększeniu spożycia syntetycznych słodzików najbardziej popularnym jest aspartam, o którego szkodliwym działaniu na organizm już pisałam; –
- Tłuszcz - w celu zmniejszenia ilości tego składnika można stosować różne metody na etapie produkcji. Najprostszym sposobem jest rozcieńczenie tłuszczu z wodą, co wydaje się być możliwe np. w przypadku serków wiejskich light. Jednak bardzo często taki zabieg jest niewystarczający – wówczas rolę tłuszczu spełniają substancje skrobiowe i rozmaite zagęszczacze. Najczęściej stosowane są: skrobia modyfikowana, mączka chleba świętojańskiego, inulina i guma ksantanowa. Pamiętajmy również, że tłuszcze w pewnym stopniu nadają smak potrawom, więc usunięcie ich wiąże się z dołożeniem substancji wzmacniających smak.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz ! Jeśli masz pytanie... napisz - odpowiem :)
Jeśli obserwujesz... powiadom mnie ;) zajrzę chętnie do Ciebie ;)